Bij jouw baan horen nachtdiensten. Daar doe je niets aan...

En eerlijk, er zitten ook best voordelen aan. De rust en mysterie van de nacht. Gezelligheid met collega's. Er is een soort verbondenheid tussen nachtwerkers. Toch?

 

  • Vergeet ook niet, het verdient erg lekker. Jarenlang vroeg ik ze express aan, bracht flink geld in het laatje. Tot ze me meer kostten dan het opleverde. 

 

Bij de start van de nachtdienst al moe. Door de drukte kom je de eerste uren wel door. Niet in de gaten hoe koud je het hebt. Tot een uur of 3, 4. Tot dat moment heb je het gered met een boterham en wat lekkers tussendoor. Nu trek je dat niet meer. Je voelt de kou, de honger, de slaap. Hoe ga je dit redden? 

 

Download direct het ebook met de 11 direct toepasbaar en gezonde tips.

omslagfoto ebook basta!vitaal tegen je bioritme in

 

Herkenbaar? 

 

De uren die een ander slaapt betalen goed. Niet voor niets. Er staat wel wat tegenover...

 

Je werkt tegen je biologische klok in...

 

gevolgen nachtdienst

 

 

Dat maakt je moe.

 

De eerste jaren ging het nog best. Hoe jonger je bent, hoe minder problemen je ervaart.  Nu is dat wel anders. Problemen stapelen zich op. Het is niet alleen de nachtdienst zelf waar je van moet bekomen. Leefstijl, stress, hormonen. Het doet allemaal mee. 

 

Een direct probleem is het slapen. 45% van de nachtwerkers vindt het moeilijk om overdag te slapen. Inslapen lukt nog wel. Doorslapen is het probleem. Dat breekt je op.

 

Slaaptekort. 

 

Het is duidelijk en bewezen.

Nachtdiensten zorgen op den duur voor;

 

* vermoeidheid

* concentratieverlies

* stemmingsproblemen

* gewichtstoename

* verhoogde kans op diabetes type 2 op hogere leeftijd

* kortere levensverwachting

* meer kans op hart en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

 

Geen lijstje om vrolijk van te worden...

 

In de toekomst kun je niet kijken maar moe ben je wel. Je loopt nog eens een rondje om wakker te blijven. De rapporten leg je nog even weg. Je eet een boterham, of twee. Kopje koffie erbij. Na een half uurtje kun je wel weer. Je pakt de administratie er bij en probeert het nog een keer. Zo goed en zo kwaad als het kan maak je je werk af.

 

Je dienst zit erop, je draagt de boel over en blij dat het klaar is rij je naar huis. Je staat voor het stoplicht te wachten. Tot je je realiseert dat die op dit tijdstip nog niet werken. 

 

Zie je hoe groot de impact is? Voor je gezondheid nu en in de toekomst én je veiligheid nu?

 

Voor je nu direct grijpt naar slaapmiddelen, lees even verder. 

 

Ik geef je graag een aantal alternatieven.

 

Direct toepasbaar en wel zo gezond. 

 

Wat je eet is bepalend. Als je moe bent grijp je naar zoetigheid. Heel normaal, dat geeft snel energie. Superslim van je toch? Moe, suiker, energie. Subliem. 

 

Luisteren naar je lijf is slim. Het weet echt wel wat jij nodig hebt. Moet je dan aan de suiker? Nee, juist niet. Suiker is een logische maar korte termijn oplossing. Daar wordt je niet beter van. Je vraagt je af wat dan wel?

 

Voel wat je lichaam aangeeft en ga voor een betere oplossing. Je krijgt er zo 4 kado. 

 

Inspanning en ontspanning.

 

Jij zit zo geweldig in elkaar. Je hebt een subliem systeem dat de balans regelt tussen inspanning en ontspanning. Rust en herstel... Gebruik hem wel...

 

Niet goed kunnen ontpannen zit je in de weg. Het is een neerwaartse spiraal.

 

De nachtdienst is voorbij, je bent op een of andere manier weer veilig thuis. De slaap lijkt te zijn verdwenen. Je ruimt de boel maar even op. Je hebt nog trek, om 4 uur voor het laatst gegeten. En gesnoept... Je pakt nog even wat te drinken en gaat naar bed. Starend naar het plafond malen de gedachtes door je hoofd. Na een uurtje slaap je in, maar het is van korte duur. Balend stap je je bed uit en chagrijnig als je bent geef je je thuisgekomen huisgenoten een veeg uit te pan. 

 

Niet kunnen slapen levert stress, stress zorgt ervoor dat je niet goed kunt slapen. 

 

Kunnen ontspannen is voor slapen essentieel. Het zorgt voor een kwalitatief goede slaap. Waarbij je echt tot rust komt, je indrukken van de vorige dag (nacht) verwerkt en hersteld. Er komen processen op gang die je helpen om lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.  

 

Je ontspant het beste na een goede inspanning.

 

Denk eens goed aan je hand, knijp die hand waar je aan denkt nu eens een paar tellen heel stevig samen. Hard knijpen...1,2,3,4, 5 tellen... En laat los. 

 

Je spieren ontspannen volledig nadat ze flink aan de bak moesten. Daar kun je gebruik van maken. Maar er zijn meer mogelijkheden.

 

Als je maar wil...

Klaar om actie te ondernemen> Basta! Vitaal tegen je bioritme in download het ebook Fit in de nachtdienst hier.

 

Tussen de tips zitten 3 inspanning / ontspanningsmogelijkheden die je altijd en overal kunt toepassen. 

 

Daglicht beïnvloedt je biologische klok.

 

Ieder mens heeft zijn eigen biologische klok. Die bepaalt welk type mens jij bent. Ochtendtypes kunnen bijvoorbeeld slecht tegen nachtdienst terwijl avondtypes een hekel hebben aan vroeg opstaan. De een kan ook echt beter tegen die nachtdienst dan een ander. Schadelijk zijn ze echter voor iedereen. 

 

Op een mooie zomerdag kom je uit je nachtdienst. Op een soort van automatische piloot rij je naar huis. Helemaal erbij ben je niet. Na een ritje van een minuut of 20 parkeer je de auto en loop je naar binnen. Het lijkt wel of je over de vermoeidheid heen bent...

 

Het daglicht dat via je ogen naar binnen kwam heeft je biologische klok beïnvloed. Er worden hormonen aangemaakt die je systemen "aan"zetten. En dat is nu net wat je niet wilt.

 

De laatste 3 tips gaan over licht. Wat kun je doen, wat moet je laten. Zodat je zo goed als mogelijk door die nachtdiensten heen komt. 

 

Wil jij weten wat je kunt doen om fit die nachtdiensten door te komen? 's nacht doe je je werk vol energie en veilig. Overdag lig je lekker te slapen. Je staat fit en uitgerust op. Begin van de avond geniet je met je gezin en maak je een wandeling voor je weer aan het werk gaat. Omschakelen na de laatste nachtdienst gaan sinds lange tijd ook weer goed, op naar de volgende reeks. 

 

Het gratis  ebook met de 11 + tips nog niet gedownload?

Doe dat alsnog, het geeft je meer dan 11 tips. Gezond en direct toepasbaar...

 

11 tips fit in de nachtdienst