Sandra - vanjeSelfcare coach

Over mij

Ik kan me mijn eerste dieet nog goed herinneren. Ik was een jaar of 16 en volgde het zuiveldieet… na een week magere troep en crackers met stinkende, brokkige hüttenkäse was ik niet meer te houden. Na afloop heb ik van ellende een grote Mona variant in chocoladesmaak á meer dan 1000 kilocalorieën weg gewerkt.

Helaas heeft die ervaring me er niet van weerhouden om nog heel veel meer diëten te gaan volgen. Maar hoe ouder ik werd; hoe moeilijker het was om echt gewicht kwijt te raken. En ondertussen had ik er echt geen zin meer in om mezelf steeds weer zo’n dieet aan te doen. Zelfs als het afvallen wel lukte, werd de motivatie om volgens het dieet te eten en fanatiek te sporten steeds minder. Tot het weer helemaal over was en ik weer gewoon deed zoals altijd. Met bijbehorende gewicht – en helaas meestal zelfs meer.

Jaren later volgde ik de opleiding tot leefstijlcoach. Daar leerde ik onder andere hoe die diëten mijn stofwisseling en hormonen beïnvloedden – en – ik leerde wat ik beter kon doen.

Langzamerhand ging ik steeds meer gevarieerd eten, lette ik er op dat ik voldoende bewoog en ging ik met mijn stressgehalte aan de gang. Ik voelde me gezond, fit en sterk.

Dát wilde ik andere vrouwen leren! Zodat ze konden ervaren wat een gezonde leefstijl kon brengen, zoals dat ook bij mij was gegaan.

Maar bij een heleboel vrouwen lukte dat vaak helemaal niet…

Jaren heb ik erover gedaan om erachter te komen wat het nu was dat alle informatie die ik gaf bij hen niet kon helpen. Dat al die kennis die ze zelf al hadden en die ik ze nog meer gaf er niet voor kon zorgen dat ze er ook naar handelden…

Tot ik ging opmerken dat het bij veel vrouwen stuk blijft lopen op het slank willen zijn en afvallen; dat de drang om gewicht kwijt te raken veel groter is dan de winst die ik met mijn adviezen voor ogen had.

Dat was het verschil tussen die vrouwen en mij; de enorme focus op spiegelbeeld en kledingmaat.

Die was ik zelf gaandeweg (gelukkig) helemaal kwijtgeraakt.

Omdat het voor mij vanzelfsprekend is geworden dat gewicht en figuur een gevolg is van heel veel verschillende factoren. En dat het ideaalbeeld niet zaligmakend (en nooit goed genoeg) blijkt. Dat proberen een gevormd lijf af te dwingen echt niet werkt op de lange termijn en je ondertussen veel schade kan oplopen.

Maar dat is wel waarom ik moeiteloos en zonder schaamte of faalgevoelens op een relaxte manier mijn leefstijl kan reguleren. Ik mag van mijzelf alles, onthoud mezelf niets maar tegelijkertijd hoef ik niet alles en zeker niet altijd.

Juist omdat ik op een relaxte manier omga met mijn gezonde leefstijl hoef ik niet te wachten op maandag om ergens mee te starten, hou ik er ook nooit meer “mee op” en ervaar ik het nooit als een vorm van straf. Mijn doel is om me goed te voelen, in mijn lijf, met mijn keuzes en door met dat lijf te kunnen doen en laten wat ik wil, lekker en zo lang mogelijk leuk leven!

Typisch ik:

Taal is niet echt mijn ding; en ook weer wel. Maar niet ‘zoals het hoort’ in elk geval. Mijn omgeving confronteert mij regelmatig met mijn niet bestaande woorden en het kan zo maar zijn dat het hele verhaal dat ik in mij hoofd voorbij zie komen in een onsamenhangende zin zijn weg naar buiten vindt. Aan glazige blikken ben ik inmiddels wel gewend en ze zijn voor mij altijd een aanleiding om de dingen die het waard zijn te verduidelijken.

Daarbij ben ik van nature nuchter en beschouwend. Ik bekijk de dingen graag van meerdere kanten en blijf dan ook liever ver weg van gepolariseerde en over-verhitte discussies . Sommige mensen waarderen dat en noemen het realistisch of relativerend. Die houden dan ook wel van mijn droge humor. Maar bij de zeer ‘sentimentelen’ doe ik het minder goed. Die verwarren mijn nuchterheid snel met ongevoeligheid en vinden mij al snel een tikkie te ontnuchterend.

Mijn visie:

Ik vind dat we binnen onze maatschappij en cultuur veel te veel nadruk leggen op ons figuur en ons gewicht. Terwijl al lang bekend is dat niet het overgewicht zelf , maar het gedrag dat ertoe leiden kan het probleem is. En ondertussen lopen er veel te veel mensen rond met een onterecht negatief zelfbeeld die falen om dat gedrag te veranderen. Omdat het niet binnen gewenste tijd het effect heeft op het spiegelbeeld. Het is nodig om die focus daarvan weg te halen, en met veel realistischere verwachtingen gezondheidsgedrag dat past bij wie en hoe je bent stap voor stap gaan verbeteren. Daardoor kun je niet verliezen, bestaat er geen falen en draagt het direct bij aan een gezond en gelukkig leven.

Als je mij zou kennen zou je weten dat;

  • ik heel blij word van countrymuziek, bruine kroegen en een kermisachtig belichtte vrachtwagen op een donkere snelweg…
  • ik na een jarenlange zoektocht naar een hobby heb geconcludeerd dat het nieuwe dingen ontdekken het allerleukste is…
  • sorteren en categoriseren echt mijn ding is… en vaste ritmes, planningen en veel herhalingen van hetzelfde echt niet…
  • ik soort van blind ben voor ongeschreven regeltjes maar een enorme hekel heb als men zich niet houdt aan gemaakte afspraken… 
  • ik regelmatig verhuist ben en dat nog maar één keer wil doen uit vrije wil, maar alleen als ik kan gaan wonen aan open water omdat ik daar zo heel erg gelukkig van wordt… 

Do more off what makes you happy

Ja, ik schrijf me graag in voor je wekelijks tips en inzichten en ontvang vandaag nog je gratis e-book ‘Vaarwel mijn (vr)eetbui’ in mijn mailbox

Meer weten?

Wil je meer weten of even overleggen?